vineri, 28 mai 2010

Test iq

Multi oameni probabil ca se intreaba inca care este raportul intre un test iq si nivelul de inteligenta al unei rase umane. Cu alte cuvinte, poate un test iq sa releve vreo diferenta de inteligenta intre rasa alba si cea neagra de pilda? Are vreo relevanta un astfel de test iq? Raspunsul este un mare da, si este o palma data peste obrazul rasistilor de pretutindeni. Dar haideti sa intram un pic mai in amanuntul problematicii.

Pentru inceput sa vedem niste rezultate ale unui test iq inter rasial realizat de o firma americana. Conform acestui test iq, africanii au un coeficient mediu de 70, europenii de 98, afro americanii de 85 iar asiaticii de 103. Rezultatele nu sunt deloc surprinzatoare, pentru ca Africa este in genere cel mai subdezvoltat continent din lume, unde probleme ca subnutritia sau bolile afecteaza grav inca populatia bastinasa, singura surpriza fiind poate depasirea europenilor de catre asiatici. Lucrul acesta nu trebuie sa ne surprinda prea mult, desi Europa a fost centrul lumii, de aici fiind cucerite sau colonizate tinuturi intinse din Africa, America si chiar Asia. Europenii de azi, desi foarte inteligenti, sunt si extrem de superficiali, iar superficialitatea si suficienta de sine sunt transmise din generatie in generatie. In schimb asiaticii, si ma refer aici in special la chinezi, coreeni sau japonezi, acestia sunt adevarate locomotive ale eficientei umane, sunt oameni foarte muncitori, harnici si disciplinati, care desi au evoluat tehnologic isi respecta inca foarte mult traditiile, scolile si ideea de familie.

Probabil ca dupa citirea rezultatelor acestui test iq multi rasisti exulta si isi spun, „uite, dovada cea mai buna ca albii sunt mai buni decat negrii, iar galbenii intr-adevar ne depasesc un pic dar pot fi egalati si eventual depasiti in timp”. Asa sa fie oare? Nicidecum. Dimpotriva, s-a demonstrat stiintific ca asa numitii metisi, adica oamenii nascuti din parinti din rase diferite sau amestecate, sunt oameni mult mai frumosi, mai dibaci, mai isteti, mai rezistenti la boli s.a.m.d. O sa dau si niste exemple de sportivi, staruri de cinema sau cantareti faimosi care isi au originea in familii de rase diferite: Tiger Woods, Keanu Reeves, Lenny Kravitz etc. Prin metisare cei care se nasc iau ce e mai bun din diferitele rase din care isi trag originea. O persoana are aproximativ 30.000 de gene/combinatii din care transmite urmasilor, inchipuiti-va deci doua persoane de rase diferite ce gene puternice pot transmite mai departe. Cu alte cuvinte, raspunsul e in unirea raselor prin metisaj, nu in concurenta lor exacerbata.

Ce vreau sa spun e ca un viitor test iq facut unui metis ar putea releva o cifra mult mai mare decat pentru o persoana de rasa asa zis „pura”. Sa nu mai vorbim de implicatiile globale ale dezvoltarii unei populatii majoritar metise. Am putea vorbi astfel in viitor despre o populatie mai omogenizata dar in nici un caz uniforma si terna, o populatie mai solidara global decat una ancorata si inchistata in traditii si spatii cu o istorie „milenara”, o populatie cu o limba de circulatie unica, chiar daca si-ar mai pastra si alte limbi pentru circulatie materna si familiala redusa. Ar fi frumos ceea ce scriu eu in aceste randuri, si poate asa am deveni mai buni, mai blanzi, mai solidari, mai umani. Intr-o astfel de societate probabil ca si scorurile mai mici de la testele iq nu ar mai fi privite cu dispret ci cu intelegere, empatie si dorinta de a-i ajuta pe cei carea au ramas mai in urma cu evolutia cerebrala. Cand te gandesti ca nu e deloc atat de greu sa fim mai oameni si sa ne cladim un viitor mai bun. Aud oare asta si politicienii, preotii si militarii? Ar fi bine sa o faca...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

ide